Ce este instrumentul Z-Vibe?

Z-Vibe este un instrument folosit in logopedie pentru imbunatatirea tonusului si stimulare orala. Are o vibratie usoara care poate sa il ajute pe copil sa invete pronuntia corecta a sunetelor vibrante. De asemenea, vibratia ajuta copilul sa devina mai constient de musculature inclusa in vorbire: buze, limba, obraji, aspect esential in terapie.

De ce vibratia?

Uneori doar atingerea buzelor, a limbii, a obrajilor, etc nu stimulteaza suficient. Vibratia adeseori ofera un nou nivel tactil de sensibilizare pentru indivizii care au nevoie de mai multa stimulare senzoriala. A se observa ca anumiti indivizi pot fi mai putin receptivi la vibratii decat altii. Vibratia poate fi foarte alertanta si prin urmare poate sa ia timp pana se stabileste increderea si acceptarea.

Incepe incet si treptat prin a prezenta pacientului mecanismul fara vibratie la inceput. Cand lucrezi cu copii de varste mai mici, poti sa initiezi o activitate de tip v-ati-ascunselea. De asemenea, poate fi de ajutor sa incepi prin a folosi accesoriul Popette cu o acadea sau unul prietenos accesoriul Aminal Tip, pentru a le starni interesul.

Apoi porneste Z-Vibe si arata-l pacientului, permitandu-I sa ii simta vibratia cu mana sau pe brate, incet incercand sa il determine sa il accepte. O data ce pacientul a acceptat sau a devenit obisnuit cu vibratia din afara gurii, mergi mai departe spre obraji si buze. Avanseaza incet spre stimulare in cavitatea bucala.

Beneficiul acestor instrumente este ca un capat are mai mare vibratie decat celalalt. Vibratiile vor fi mereu concentrate catre capatul manerului care contine motorul.

Acest instrument poate de asemenea, sa fie folosit si fara vibratie, stins. Unii indivizi nu pot tolera vibratiile si asta e in regula. Chiar si fara vibratii, exercitiile ajuta la imbunatatirea vorbirii si aptitudinilor de mancare.
Instrumentul Z-Vibe poate fi folosit pentru atat la copii, cat si persoane adulte.

Cum alegi accesoriile?

Iată cel mai simplu răspuns pe care ți-l putem oferi: CONSULTĂ UN LOGOPED.
Specialistul va ști exact la ce nivel este acum problema copilului tău și te va ajuta să obții maximum de beneficii atunci când folosești aparatul. Tot logopedul este cel care ar trebui să lucreze cu aparatul în timpul ședințelor pe care le are cu al tău copil. Tu, ca părinte, vei afla pas cu pas de la logoped cum să folosești periuța Z-Vibe și vei putea să continui acasă ședințele de terapie cu cel mic.

Cât de des e nevoie să folosești Z-Vibe?

Iată câteva dinte situațiile de care ar fi bine să ții cont pentru ca aparatul să NU devină un chin pentru copilul tău.

 • Copilul nu deschide gura, iar tu îl forțezi și să îl rănești.
 • Nu tii cont de varsta pacientului.
 • Lași copilul să folosească aparatul, iar el își prvoacă singur răni sau alte traume.

Reguli ca să folosești Z-Vibe cu succes și să eviți riscuri

Vom lua, metodic, cele mai importante reguli de bază de care să ții cont atunci când folosești Z-Vibe.
Sunt puține, iar dacă le respecți vei avea cele mai bune rezultate. Ia-o ca pe o promisiune: 
– consultă un logoped înainte dă folosești aparatul: el îți va spune cât de des să-l folosești, îți va face instructajul de care ai nevoie și te va ajuta să stabilești accesoriile în funcție de vârsta și diagnosticul copilului.
-lasă-l pe copilul tău să se acomodeze cu aparatul înainte să-l folosească. Concret, pune-i aparatul pe mână ca să-i simtă vibrația, lasă-l să-l vadă și să înțeleagă felul în care funcționează. E important ca cel mic sa se acomodeze cu el
-nu lăsa copilul să folosească singur aparatul.

Z-Vibe este un instrument terapeutic conceput pentru a ajuta pacienții cu diferite nevoi orale. Acesta constă într-un mâner ergonomic prevăzut cu un motor vibrant și o varietate de vârfuri interschimbabile, fiecare având o textură și o formă distinctă. Aceste vârfuri pot varia de la netede la striate, asigurându-se că pacientul primește stimulare adecvată în funcție de nevoile lor specifice.

Beneficiile utilizării Z-Vibe în terapia limbajului

 1. Stimulare senzorială: Una dintre cele mai mari beneficii ale Z-Vibe este capacitatea sa de a oferi stimulare senzorială. Prin intermediul vibratiilor și a texturilor diferite ale capetelor atașabile, copiii pot simți și experimenta diverse senzații, ceea ce poate îmbunătăți conștientizarea orală și controlul motor oral.
 2. Îmbunătățirea funcțiilor motorii orale: Z-Vibe este ideal pentru a lucra asupra funcțiilor motorii orale, precum supt, înghițire și mestecat. Acesta poate ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a mânca în mod adecvat și pentru a vorbi corect.
 3. Reducerea hipersensibilității : Pentru copiii cu sensibilități oro-motorii sau aversiune la texturi alimentare, Z-Vibe poate ajuta la desensibilizarea acestora. Prin expunerea treptată la diverse texturi și senzații, copiii pot dezvolta o mai mare toleranță și pot începe să accepte alimente și experiențe alimentare noi.
 4. Promovarea comunicării: Z-Vibe poate fi folosit pentru a ajuta copiii să își dezvolte sunetele de vorbire, să îmbunătățească claritatea pronunției și să dezvolte controlul buzelor și limbii pentru a forma sunetele corect.
 5. Recuperarea post AVC: Pacienții cu leziuni cerebrale traumatice, accidente vasculare cerebrale sau alte afecțiuni neurologice pot utiliza Z-Vibe pentru a îmbunătăți controlul motor al mușchilor faciali și orali.
 6. Portabilitate și ușurință în utilizare: Z-Vibe este ușor de transportat și utilizat în diverse medii, inclusiv la domiciliu sau la școală. 

De ce vibrația?

Uneori doar atingerea buzelor, a limbii, a obrajilor, etc. nu stimulează suficient. Vibrația adeseori oferă un nou nivel tactil de sensibilizare pentru indivizii care au nevoie de mai multă stimulare senzorială. A se observa că anumiți indivizi pot fi mai puțin receptivi la vibrații decât alții. Vibrația poate fi foarte alertantă și prin urmare poate să ia timp până se stabilește încrederea și acceptarea. Începe încet și treptat prin a prezenta pacientului mecanismul fără vibrație la început.

Când lucrezi cu copii de vârste mai mici, poți să inițiezi o activitate de tip v-ați-ascunselea. De asemenea, poate fi de ajutor să începi prin a folosi accesoriul Popette cu o acadea sau unul prietenos accesoriul Animal Tip, pentru a le stârni interesul. Apoi pornește Z-Vibe și arată-l pacientului, permițându-i să îi simtă vibrația cu mâna sau pe brațe, încet încercând să îl determine să îl accepte. O dată ce pacientul a acceptat sau a devenit obișnuit cu vibrația din afara gurii, mergi mai departe spre obraji și buze. Avansează încet spre stimulare în cavitatea bucală.

Acest instrument poate de asemenea, să fie folosit și fără vibrație, stins. Unii indivizi nu pot tolera vibrațiile și asta e în regulă. Chiar și fără vibrații, exercițiile ajută la îmbunătățirea vorbirii și aptitudinilor de mâncare. Instrumentul Z-Vibe poate fi folosit atât la copii, cât și la persoane adulte.

Cum alegi accesoriile?

Iată cel mai simplu răspuns pe care ți-l putem oferi: CONSULTĂ UN LOGOPED. Specialistul va ști exact, după evaluare ce obiective să stabilească și astfel te va ajuta să obții maximum de beneficii atunci când folosești instrumentul. Tot logopedul/specialistul este cel care ar trebui să lucreze cu instrumentul în timpul ședințelor pe care le are cu al tău copil. Tu, ca părinte, vei afla pas cu pas de la logoped cum să folosești Z-Vibe și vei putea să continui acasă ședințele de terapie cu cel mic.

Cât de des e nevoie să folosești Z-Vibe?

Iată câteva dintre situațiile de care ar fi bine să ții cont pentru ca aparatul să NU devină un chin pentru copilul tău.

 • Copilul nu deschide gura, iar tu îl forțezi și să îl rănești.
 • Nu ții cont de vârsta pacientului.
 • Lași copilul să folosească aparatul, iar el își provoacă singur răni sau alte traume.

Z-Vibe este un instrument valoros în terapia limbajului, oferind terapeuților și copiilor o modalitate eficientă de a lucra asupra dezvoltării limbajului și a abilităților de vorbire. Prin stimularea senzorială, îmbunătățirea funcțiilor motorii orale, personalizarea terapiei, reducerea sensibilităților oro-motorii și promovarea comunicării.

Z-Vibe devine un instrument indispensabil în arsenalul terapeuților în procesul de îmbunătățire a abilităților de limbaj ale copiilor cu nevoi speciale. Cu ajutorul acestui produs inovator, copiii pot face pași importanți în dezvoltarea lor și pot dobândi abilitățile de comunicare de care au nevoie pentru a reuși în viață.