De ce este important să achiziționezi propriul Z-Vibe?

Terapia logopedică este mult mai eficientă atunci când sunt folosite instrumente care să concentreze exercițiile pe probleme specifice. Desigur, asta implică niște costuri în plus, pentru că, de regulă aceste materiale trebuie achiziționate de către fiecare pacient în parte. În acest articol, vom explora câteva motive pentru care este extrem de important să achiziționezi propriul Z-vibe și accesoriile acestuia.

1. Z-Vibe trebuie să fie un produs igienic

Având în vedere că Z-Vibe și accesoriile sale ajută la lucrarea mușchilor de la nivelul gurii, în principal, este imperativ necesar ca acesta să fie folosit de o singură persoană, în condiții maxime de igienă. Acesta poate fi considerat asemeni unei periuțe de dinți – un produs pe care nu îl împarți cu alții. Motivele pentru asta sunt similare. Saliva poate conține microbi sau virusuri care se pot transmite de la o persoană la alta și care pot cauza mai mult rău decât bine.

În contextul pandemiei, este cu atât mai important cu cât există reglementări clare din partea organelor publice (DSP) pentru a lucra în condiții de igienă stricte, cu mănuși și instrumente sterilizate. Acest aspect este unul foarte important pentru a preveni transmiterea bolilor de la un pacient la altul.

Cu toate acestea, Z-vibe și accesoriile sale sunt realizate din materiale plastice, astfel că ele nu pot fi sterilizate la temperaturi suficient de înalte pentru a omorî toți potențialii microbi și virusuri care s-ar putea transmite de la un copil la altul.

Recomandăm ca fiecare terapeut să își desfășoare activitatea într-un mediu igienizat, folosind instrumentar aparținând fiecărui pacient în parte, iar pe perioada terapiei să fie asigurate toate măsurile de protecție necesare (de exemplu, mănuși de unică folosință, vizieră).

2. Nevoia de personalizare

Fiecare pacient este unic, astfel că și nevoile de tratament și terapie vor fi la fel. Rezultatele pozitive și progresul vor putea fi observate doar după crearea unui plan de intervenție și tratament bazat pe nevoile specifice ale fiecărui individ.

Acest plan de intervenție este realizat în urma unor criterii precum vârsta pacientului, diagnosticul sau gradul de severitate al simptomelor.

Spre exemplu, o persoană cu Sindromul Down și o vârstă mai mică, e posibil să aibă nevoie să fie lucrată mai mult partea de motricitate pentru mușchii zigomatic și buccinator, în timp ce un adult cu Sindromul Down ar putea avea nevoie de cu totul alte capete accesorii ale Z-Vibe.

Din acest motiv, un Z-Vibe trebuie personalizat cu accesoriile potrivite, care se aliniază planului de intervenție realizat în faza incipientă de tratament.

Recomandăm ca Z-Vibe și accesoriile sale să fie achiziționate doar în urma unui plan de intervenție stabilit în prealabil de către un terapeut specializat în logopedie. Kit-ul trebuie personalizat pentru nevoile individuale ale pacientului.

3. Exercițiile trebuie făcute și în afara orelor de terapie

Un alt motiv pentru care este important ca Z-Vibe să fie folosit de către o singură persoană este faptul că exercițiile de stimulare motorie trebuie făcute din nou și din nou. Acest lucru înseamnă că repetițiile din cadrul orelor de terapie nu sunt suficiente, ba mai mult, acestea ar trebui să fie repetate și acasă, alături de părinți sau de supervizori

Spre exemplu, exercițiile de masticare sau lateralizare a limbii pot fi recomandate să fie repetate și în afara orelor de logopedie din cabinet. Acestea sunt exerciții care pot îmbunătăți procesul de mestecare și înghițire. Un alt exemplu este și exersarea funcțiilor motorii fine, cu ajutorul Z-Vibe și al atașamentului Pencil Tip. Utilizarea repetată a acestor exerciții vor îmbunătăți vizibil zonele targetate.

Recomandăm ca exercițiile să fie executate în mod repetat, dar bazate pe recomandarea specialistului. Țineți cont de faptul că unele planuri de intervenție conțin și exerciții care nu pot fi realizate fără prezența și îndrumarea specialistului.

4. Evită problemele de uzură

Z-Vibe și accesoriile sale sunt folosite, într-o mare măsură, pentru a corecta mușcătura sau lateralizarea limbii. Aceste exerciții implică, de multe ori, mușcarea instrumentelor, ceea ce în timp, duce la uzura acestora.

Deși această uzură este un lucru normal în acest caz, dacă instrumentul este folosit de mai multe persoane, acele urme de uzură pot interveni în executarea corectă a exercițiilor. Astfel, este posibil ca terapia să nu mai aibă atât de mult succes sau poate duce la o “corecție greșită” a mușcăturii. Mai exact, poate duce la înlocuirea unui comportament greșit, cu un alt comportament greșit.

Recomandăm utilizarea instrumentelor personale ale pacientului, pentru a evita înlocuirea unei probleme cu alteia, transmisă de utilizarea incorectă ale instrumentelor sau de uzura acestora.

5. Profesionalism

În cele din urmă, un terapeut care recomandă utilizarea individuală a instrumentelor Z-Vibe și ale accesoriilor sale dă dovadă de profesionalism și valori etice desăvârșite. Acesta va arăta că poate să se muleze pe nevoile individuale ale fiecărui pacient și că poate concepe un plan de tratament și intervenție menit să deservească nevoile acestuia.

Mai mult decât atât, ținând cont de toate motivele expuse mai sus, neasigurarea măsurilor de igienă în cadrul terapiei, incluzând și instrumente nesterile utilizate în mod colectiv, pot duce la cazuri de malpraxis pentru specialistul în cauză.

În concluzie, există un număr mare de motive pentru care este important să folosești propriile instrumente Z-Vibe și atașamente, însă principalele motive de care insistăm să țineți cont sunt două: igienă și personalizare. Nevoia de igienă, mai ales în contextul pandemiei de Coronavirus, este o măsură nu doar necesară, ci și obligatorie. Pe de altă parte, nevoia de personalizare ale atașamentelor este esențială pentru ca rezultatele dorite să apară într-un timp cât mai scurt.