AFECȚIUNI CARE POT CAUZA PROBLEME DE HRĂNIRE

Știați că 50% dintre copiii născuți prematur pot prezenta afecțiuni cauzatoare de probleme de hrănire? Dar că același lucru este valabil și pentru 25% din copiii născuți la termen, care se dezvoltă corect? Problemele de hrănire pot apărea din cauze variate și sunt, de cele mai multe ori, bazate pe un comportament anterior. Spre exemplu, un copil care a făcut o reacție alergică la un anumit ingredient poate dezvolta o frică de a consuma acel aliment sau altele asemănătoare.

Pe de altă parte, unele probleme de hrănire sunt cauzate de afecțiuni mai serioase, caz în care este nevoie de intervenția unui specialist logoped pentru a îmbunătăți procesul de hrănire. Astfel de afecțiuni pot fi Spectrul Autistic, Sindromul Down sau Boala de Reflux Gastroesofagial. În cele ce urmează, vom urmări câteva simtome ale acestor afecțiuni, precum și câteva soluții de îmbunătățire a alimentației.

Boala de Reflux Gastroesofagial
Senzația de arsură pe piept este una neplăcută și pentru un adult, darămite pentru un copil. Iar atunci când aceasta apare constant, datorită unei afecțiuni de Reflux Gastroesofagial, aceasta poate crea aversiuni alimentare. Copilul ar putea refuza o alimentație adecvată din frica unei reacți acide. Deseori, în cazul acestei afecțiuni, pot apărea probleme de aspirare, manifestată prin înnecatul constant în timpul mesei sau disfagie (probleme în înghițirea alimentelor).
Primul pas în acest caz este evaluarea și diagnosticarea de către un medic, care poate recomanda o dietă echilibrată și un tratament adecvat pentru a combate simptomele neplăcute (senzația de arsură).
Pe de lată parte, specialistul în logopedie va luca la acceptarea unor alimente noi pentru copil, precum și la eliminarea cauzelor fizice sau pshiologice care provoacă acele probleme.
O bună practică în acest sens este reintroducerea stimulilor senzoriali pentru copiii care refuză alimentația, pentru a-i face să accepte alimente noi sau care nu sunt preferate.

Spectrul Autist
Copiii din sfera Spectrului Autist sunt mai probabil să aibă aversiuni clare căte anumite alimente, care în timp pot duce la deficiențe severe. Frica de alimente noi sau refuzul acestora este una dintre cauzele principale care îi determină pe părinți să apeleze la un specialist logoped. Primul pas pe care logopedul îl va face este să se asigure că nu există probleme de natură medicală, care să împiedice hrănirea. Odată ce acestea au fost eliminate, specialistul încearcă să ajungă la cauza problemei, pentru a o putea rezolva.
În cazul autismului, unii copii au o sensibilitate senzorială mai mare. Acest lucru înseamnă că nu pot tolera diverse texturi alimentare sau gusturi. Aceștia pot avea probleme în mestecarea hrănii sau înghițirea corectă a acesteia. Într-un asemenea caz, terapeutul logoped va include în analiza sa primară o evaluare a procesului de mâncare, de la capacitatea de înghițire a copilului, la evaluarea texturilor alimentare care produc aversiuni. Odată identificate, specialistul poate folosi instrumente precum Textured Spoon Tip pentru a introduce diverse texturi alimentare în dieta copilului.

Sindromul Down
Copiii diagnozsticați cu Sindromul Down au diferențe anatomice structurale în construcția gurii, ceea ce poate îngreuna anumite mișcări. Aceste diferențe, precum un maxilar superior îngust și o arcadă palatală (Cerul gurii) înaltă. Dacă acestea sunt combinate și cu un tonus muscular slăbit, copilul va avea probleme în a mesteca, bea sau înghiți.
În acest caz, în cabinetele de logopedie se va lucra pentru a analiza gradul de hipersensibilitate al mușchilor, precum și evaluarea mușcăturii și înghițiturii copilului.
Pentru dezvoltarea mușchilor bucalo-faciali, dar specialistul în logopedie va folosi ustesile precum Prefeer Tip sau Tongue Tip. Aceste instrumente vor ajuta la îmbunătățirea tonusului muscular facial (închiderea ermetică a buzelor sau activarea mușchilor bucali), precum și la îmbunătățirea mișcărilor de lateralizare și ridicare ale limbii.

În cele din urmă, este foarte important de notat că în cazul oricărei afecțiuni alimentare este nevoie atât de un consult medical, cât și de o evaluare din partea unuis pecialist logoped care poate ajuta în ameliorarea simptomelor și eliminarea sau minimizarea cauzelor care provoacă acea problemă de hrănire.