Există diverse motive pentru care micuțul tău ar putea avea nevoie de terapie logopedică. Fie că necesită ajutor în a accepta diverse alimente, ori că îi este greu să pronunțe anumite sunete, micuții care beneficiază de ședințe de terapie cu un logoped observă îmbunătățiri majore în limbaj și comportamentul alimentar (mai ales în cazul aversiunilor alimentare sau în cazul dificultăților în înghițire). Deși aceste ședințe ajută, este foarte important să știi cum să continui progresul logopedului acasă.
Majoritatea specialiștilor îți vor oferi câteva sfaturi punctuale legate de cum poți să îl ajuți pe cel mic să rețină toată informația venită de la logoped. Cu toate acestea, e bine să ai în vedere și câteva recomandări generale în această privință.
Participă și tu la ședințele de terapie
Unii copii pot fi timizi sau neîncrezători față de specialistul logoped. De aceea, este important ca acesta să vadă o față cunoscută în timpul ședințelor de terapie. Copiii pot reacționa diferit la oamenii pe care nu îi cunosc, iar acest lucru se traduce și într-un proces mai lent de remediere a problemelor pe care încercați să le rezolvați. Prezența unui părinte poate ajuta prin faptul că micuții se vor simți mai încrezători, iar rezultatele pot apărea mult mai rapid.
Participarea active la ședințele de terapie ajută prin faptul că micuțul tău capătă mai multă încredere în terapeut, datorită faptului că te are acolo, lângă el. Pe de altă parte, vei putea înțelege mai bine exercițiile efectuate, pentru a le putea repeta, mai apoi, acasă.
Repetă exercițiile acasă
Ședințele de logopedie ajută mult, însă progresul adevărat este observat atunci când cei mici exersează și în afara terapiei. Pentru asta, este important să ai timp pentru repetarea exercițiilor și activităților, și în afara cabinetului.
Misiunea logopedului este să îl învețe pe cel mic cum să pronunțe sau să mestece corect. Dar acest lucru se întâmplă într-una sau două ședințe de terapie pe săptămână. Este important ca exercițiile să fie repetate și acasă, pentru a forma o rutină în obiceiurile micuțului. Acest lucru îl va ajuta să aibă rezultate în direcția potrivită mult mai rapid. Partea și mai bună este că exercițiile pot fi transformate în joculețe și pot implica și alți oameni.
Implică frații în jocurile logopedice
De cele mai multe ori exercițiile de terapie sunt formulate sub forma unui joc, pentru a putea capta atenția celor mici. Pentru a exersa sunetele acasă, fără să pară mai degrabă o temă de casă, implică-i și pe frații micuțului. Faceți din timpul de exercițiu, unul de joacă pentru toată lumea.
Cei mici sunt mult mai deschiși în a face anumite activități dacă nu sunt singurii care fac acel lucru. Iar prin faptul că și ceilalți copii din casă fac aceleași exerciții, sub forma unor jocuri, îi poate ajuta inclusiv să scape de inhibițiile care îl opresc din a face progrese în terapie.
În cele din urmă, dincolo de aceste sfaturi, este foarte bine să întrebi specialistul care se ocupă de micuțul tău dacă există recomandări specifice pe care ar trebui să le ai în vedere. El îți va oferi îndrumare, atât când vine vorba de achiziționarea unor produse logopedice care să ajute în cadrul terapiei, cât și atunci când vine vorba de suport emoțional pentru micuțul tău.