Dezvoltarea abilităților motorii fine începe în copilărie și continuă pe parcursul vieții. La copii, aceste abilități sunt esențiale pentru pregătirea pentru școală și pentru îndeplinirea sarcinilor școlare, precum și pentru dezvoltarea abilităților de viață cotidiană.
Ce sunt abilitățile motorii fine?
Abilitățile motorii fine sunt aptitudinile care implică mișcări precise și coordonate ale mușchilor mici, în special ale mâinilor și degetelor. Aceste mișcări fine sunt importante pentru sarcini detaliate și precum scrierea, desenul, tăierea, folosirea unei tastaturi, legarea șireturilor, utilizarea unor instrumente sau obiecte mici, precum și alte activități cotidiene.
Cum îți dai seama dacă un copil are nevoie de ajutor în dezvoltarea abilităților motorii fine?
În mod normal, copiii deprind aceste abilități în timp, încercând să copieze gesturile făcute de adulții care le oferă un model. Totuși, există situații în care copiii nu reușesc să facă asta de unii singuri, iar aceste situații sunt semnalate în câteva moduri:
- Evită efectuarea unor task-uri care implică abilitățile motorii fine (precum să se îmbrace sau să mănânce singur, să scrie/deseneze sau să se joace cu obiecte precum cuburile Lego);
- Nu prezintă niciun interes față de activități care necesită folosirea unui creion sau a unor foarfece;
- Devine autoritar în instanțele de joacă, ordonând altora să „deseneze o pisică pentru el”.
- Nu este persistent în rezolvarea unor provocări (își roagă părinții să rezolve sarcinile dificile, fără să încerce să le rezolve singur).
Dacă identifici aceste situații în comportamentul copilului tău, este recomandat să vizitezi un specialist logoped pentru a te asigura că micuțul tău nu are nevoie de ajutor în acest sens.
Cum poți dezvolta abilitățile motorii fine?
Există o mulțime de exerciții care ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine. Unele dintre acestea necesită produse logopedice, în timp ce altele pot fi aplicate cu obiecte și jucării pe care cei mici deja le au în folosință. Iată câteva exemple:
1. Plastilina
Majoritatea copiilor prezintă un interes față de jocul cu plastilina, într-un moment sau altul. Acest lucru poate fi util pentru a le dezvolta abilitățile motorii fine. Spre exemplu, poți crea diverse forme din plastilină, pe care micuțul tău să le recreeze. Pentru a crește și mai mult dexteritatea copilului, poți amesteca o parte din plastilină cu mărgeluțe sau boabe de orez, care să ofere o textură mai interesantă.
2. Cuburile Lego
Un alt mod prin care poți exersa dexteritatea copilului tău este prin joaca cu Lego. Contruiește împreună cu micuțul tău diverse forme din lego, pentru a-l ajuta să-și dezvolte coordonarea ochi-mână și abilitățile fine motorii. Un exercițiu ce poate ajuta în acest sens este construirea unui perete cu blocuri lego. Construcția pe verticală oferă un plus de interes copiilor, în timp ce aceștia exersează coordonarea ochi-mână.
3. Butter Grip
Dacă plănuiești să utilizezi produse logopedice în terapia copilului tău, Butter Grip, Pencil Tip, Crayon Tip sunt câteva produse care îl pot ajuta să-și dezvolte dexteritatea. Aceste instrumente ajută la îmbunătățirea abilității de a prinde în mână pixuri sau creioane, dar și de a le utiliza în mod corect. Un astfel de instrument este util atât celor dreptaci, cât și stângacilor.
Așadar, dezvoltarea funcțiilor motorii fine este vitală unor activități de zi cu zi. Este foarte important ca atunci când observi lipsa unor astfel de abilități în comportamentul copilului tău să vorbești cu un specialist și să luați măsurile necesare pentru îmbunătățirea acestora.
Cu timpul și cu practică regulată, abilitățile motorii fine se pot îmbunătăți semnificativ.