„Rică nu știa să zică Râu, Rățușcă, Rămurică” – poate una dintre cele mai cunoscute propoziții legate de terapia logopedică este de fapt un exercițiu foarte bun pentru persoanele care nu pronunță corect sunetul asociat literei „R”. Propoziția vine dintr-o poezie folosită des pentru a exersa sunetul „R”:
Rică nu știa să zică
Râu, rățușcă, rămurică
Dar de când băiatu-nvață
Poezia despre rață
Știe bine cum să zică
Râu, rățușcă, rămurică
În aceeași idee, în cadrul terapiei logopedice, sunt folosite câteva instrumente și tactici menite să ușureze învățarea sunetelor corecte sau ale comportamentelor corecte (de exemplu, în cazul hrănirii, metodele corecte de a mușca, mesteca și înghiți). În acest articol, vom pune în evidență câteva tipuri de ustensile logopedice, dar mai cu seamă motivele pentru care acestea sunt importante în cadrul ședințelor de terapie.
Oferă feedback senzorial
Atunci când un copil nu reușește să pronunțe bine anumite sunete, unul dintre motivele des întâlnite pentru care acest lucru se întâmplă datorită unor mișcări rău-plasate ale limbii sau buzelor. Specialiștii în logopedie lucrează cu cei mici pentru a corecta asta, însă acest lucru nu poate fi făcut cu success doar prin repetarea sunetelor. Copiii învață cel mai bine prin imitare, dar este foarte greu să-i explici unui copil cum să își poziționeze limba pentru a pronunța corect. Iar pentru că poziția limbii în emiterea unor sunete este extrem de importantă, uneori este mai simplu să îi arăți micuțului locul exact în care trebiue să-și plaseze limba.
Din acest motiv, cea mai eficientă metodă de a-i arăta copilului unde ar trebui plasat vârful limbii pentru a pronunța corect sunetul „R” este prin folosirea unor produse logopedice precum Z-vibe alături de atașamente precum Fine Tip. Z-vibe ajută stimularea senzorială prin vibrații, în timp ce atașamentul Fine Tip oferă input precis legat de poziția limbii pentru pronunția corectă a sunetului. Același lucru poate fi valabil și pentru a asigura sigilarea buzelor, spre exemplu.
Ajută în terapia oral-motorii
Unele afecțiuni neuro-motorii afectează și abilitatea persoanelor de a mesteca sau înghiți corect. În acest caz, este esențială corectarea, pe cât posibil, a abilității persoanei de a mușca, mesteca și înghiți diferse alimente.
Pentru a învăța persoanele să muște o cantitate mică din alimente, specialiștii pot folosi instrumente precum RightBite (care îi poate învăța pe cei mici cât de mare ar trebiu să fie o mușcătură corectă) sau precum paiele cu sens unic, care îi ajută pe cei mici să învețe aspirația, fără să se chinuie prea mult pentru a bea lichidul (apa nu coboară din pai, odată ce este aspirată).
Pe de altă parte, corectarea mestecatului implică mai mulți pași și pot fi folosite diverse instrumente care ajută la îmbunătățirea acestei acțiuni. Pentru lateralizarea limbii (utilă în manipularea bucăților de mâncare spre măsele) poate fi folosit Tongue Tip, în timp ce Bite Tube Tip sau Textured Bite-n-Chew lucrează acțiunea de măcinare a alimentelor prin folosirea corectă a molarilor și premolarilor.
Reduc stresul și captează atenția celor mici
Unii copii devin stresați atunci când trebuie să ducă la bun sfârșit o sarcină nouă. Alții se concentrează mai bine atunci când lucrează și cu altceva. Ambele cazuri pot fi ajutate cu instrumente precum Chew Dude sau Krypto Bite, instrumente menite să fie ronțăite. Acestea îmbunătățesc puterea de concentrare a celor mici, în timp ce calmează eventualele emoții pe care cel mic le-ar putea avea în legătură cu un task pe care ar trebui să îl ducă la capăt.
În cele din urmă, terapia logopedică poate implica tehnici versatile și diverse instrumente care să facă ședințele mai distractive pentru cei mici, dar și să îmbunătățească timpul necesar obținerea unor rezultate bune. Partea și mai bună în utilizarea acestor instrumente este că ele pot fi folosite și ulterior, acasă, pentru a continua terapia și în afara cabinetului logopedic.