Etape în trecerea la alimentația solidă a bebelușului

Pe măsură ce bebelușul tău crește, trecerea de la o alimentație pe bază de lapte matern sau formulă, la o alimentație solidă poate crea dificultăți. De aceea, este bine să te asiguri că micuțul tău este pregătit pentru următorul pas în alimentația sa. Stai liniștită, el îți va da semne când e pregătit, iar din acest articol vei afla și câteva sfaturi generale când vine vorba de această tranziție.

Este important de știut că alimentația bebelușului se va schimba în etape: de la o alternare între lapte și piureuri fine, la piureuri mai texturate, alimente moi și așa mai departe. Iată cum poți să faci tranziția între aceste etape:

Etapa 1 – Alternarea laptelui matern cu piureuri

Bebelușul tău își va lua principalele vitamine din laptele matern încă la vârsta de 6 luni. Cu toate acestea este un moment bun să începi să-i introduci și hrana solidă. În primă fază, este recomandat să-l hrănești cu lapte, iar o masă pe zi să fie formată din piureuri.

Este important de știut că pentru bebelușii de până în 9 luni fiecare masă trebuie să înceapă cu lapte, și abia apoi cu mâncare solidă.

În ceea ce privește piureurile pe care poți să i le oferi, acestea trebuie să fie cu textură ultra cremoasă, aproape lichidă. Astfel va fi apropiat de textura laptelui matern și va fi ușor de înghițit.

Etapa 2 – Piureuri în diverse texturi

Începând cu 9 luni, ordinea dintre alimentația cu piureuri și lapte matern poate fi inversată, întrucât cel mic începe să susțină mai bine mâncarea solidă. Pentru a face treptat schimbarea, îți recomandăm să pornești de la piureuri super soft, iar, pe măsură ce micuțul tău devine obișnuit cu acestea, să încorporezi puțină textură în acestea – de la un piure cu bucățele super moi de legume, la un piure amestecat cu cereale pentru bebeluși, ceva mai târziu.

Piureurile în diferite texturi au scopul de a-l ajuta pe cel mic să învețe despre lateralizarea limbii – acțiune necesară în timpul mestecării.

Vei putea observa că micuțul tău folosește instinctual aceste mișcări atunci când mâna sau jucăria de dentiție se apropie de guriță.

Etapa 3 – Alimente moi, feliate mare

Odată ce puiul tău este obișnuit cu piureurile și poate mesteca, poți începe să încorporezi în alimentație și alimente moi, care pot fi mestecate. Ai grijă să le tai în bucăți suficient de mari încât să le poată prinde în mână și să învețe să muște din ele.

În această fază, bebelușul tău se poate îneca ușor cu alimentele, încă neștiind care este mușcătura ideală. Supraveghează-l dar nu te speria, întrucât acest lucru este normal, din când în când. În schimb, dacă cel mic se îneacă des atunci când mănâncă, îți recomandăm să consultați un specialist logoped care poate identifica și corecta din timp problemele de alimentație.

Sfaturi generale

În final, te lăsăm cu câteva sfaturi generale în ceea ce privește alimentația bebelușului tău:

  • Lasă-l să se murdărească – bebelușii exploreazăt totul strângând alimentele în mână, atingându-le și ducându-le la gură. Nu-ți fie frică să îl lași să se murdărească. Este absolut normal la această vârstă.
  • Dacă observi că piticul tău nu este pregătit să treacă la etapa următoare, revin-o la cea anterioară timp de o săptămână, iar apoi încearcă din nou.
  • Dacă micuțul tău are probleme cu lateralizarea limbii sau înghițitul, poți folosi produse logopedice special gândite pentru alimentația bebelușilor, precum textured spoon sau oro-navigatorul.
  • Hrănește copilul la masă, întotdeauna, pentru a-l învăța conceptul de a mânca în familie.
  • Formează un obicei la ore fixe cu tranziția alimentară.
  • Nu încerca niciodată două alimente noi în același timp – altfel, nu vei reuși să identifici potențiale reacții adverse.
  • Modelează mâncatul corect în fața copilului tău – copiii învață cel mai bine imitându-și părinții.