Importanța terapiei logopedice în recuperarea post AVC

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) este o boală care afectează 1 din 6 oameni la nivel mondial. Semnele acestuia sunt evidente și pot ajuta la salvarea vieții celor afectați. Simptomele includ amețeală, pierderea echilibrului sau încețoșarea vederii, iar în multe cazuri, este afectată și vorbirea. În acest caz, recuperarea post AVC trebuie să includă și terapie logopedică. De ce, aflați în acest articol.

Efecte ale unui AVC

Cel mai comun tip de AVC este cel ischemic, în care sângele este redus semnificativ sau blocat către o parte a creierului. Celulelor cerebrale le ia doar câteva minute până să moară, cauzând daune ce pot duce la o varietate de dizabilități:

  • Motorii: dificultăți în mișcare, hemipareză.
  • Cognitive: dificultăți în înțelegerea împrejurimilor și a coordonării.
  • Oro-maxilo-faciale: dificultăți în pronunție și exprimare sau în înghițire.

Problemele de vorbire și exprimare se regăsesc sub termenul medical „Afazie”. Deși un AVC nu este singura afecțiune care poate cauza afazie, este strâns corelată cu aceasta.

Există mai multe clasificări ale afaziei, în funcție de severitatea acesteia în ceea ce privește repetiția cuvintelor, identificarea cuvintelor, înțelegere auditorie și fluență.

În cazul AVC-urilor, afazia Wornicke este cel mai des întâlnită. Numită și afazie senzorială, aceasta se manifestă prin vorbire fluentă, dar plină de greșeli sau cuvinte inventate, dar și printr-o slabă înțelegere la nivel auditiv sau cognitiv.

Spre exemplu, cineva cu afazie senzorială, poate spune o înșiruire aleatorie de cuvinte, când de fapt vor să zică o propoziție coerentă. Aceste persoane au dificultăți în a înțelege atât limbajul lor, cât și al celor din jur.

O altă formă de afazie des întâlnită este și afazia Broca, în cazul căreia pacientul are dificultăți majore în vorbire, nereușind să formeze propoziții mai mari de 4 cuvinte. De asemenea, sunetele sunt distorsionate și inteligibile.

De ce este necesară terapia logopedică în recuperarea post AVC

Terapia logopedică este necesară în acest caz pentru recuperarea rapidă a abilităților locomotorii, care pot îngreuna viața persoanei afectate atunci când nu sunt tratate. Specialistul va lucra, în acest caz, coordonarea mână-ochi, înțelegerea generală în ceea ce privește auzul și cogniția, vorbirea.

Terapeutul poate folosi o serie de produse logopedice, precum paiele cu sens unic (care ajută în procesul de înghițire), aplicații pe tabletă, menite să ajute în terapia auditivă sau diverse activități care pot ajuta recuperarea.

Tipuri de exerciții pentru AVC

Ritmul de recuperare diferă de la pacient la pacient și este afectat și de gradul de severitate al problemei, însă, cu exercițiile corespunzătoare, îmbunătățiri în acest aspect vor deveni vizibile curând. Iată câteva tipuri de exerciții utilizate în aceste cazuri:

1. Exerciții de respirație

În majoritatea cazurilor sunt observate dificultăți în a respira atunci când vorbesc. O persoană care prezintă acest simptom va face pauze mai lungi între cuvinte pentru a putea respire.

În cadrul terapiei pot fi folosite exerciții care să ajute la plănuirea pauzelor de respirație într-un ritm confortabil pentru pacient, dar care totuși să îl provoace să îmbunătățească acest aspect.

Este foarte important ca terapeutul să exerseze alături de pacient aceste pauze pentru a întări repetitivitatea acestora.

2. Exerciții de pronunție

Pacienții aflați într-un stadiu de recuperare după un AVC pot prezenta probleme în pronunția sunetelor similare precum s/ș, ce/ge sau ci/gi.

Scopul exercițiilor aici este claritatea în pronunție, dar și distingerea între sunetele similare.

Exercițiile include repetarea unor cuvinte care conțin aceste sunete, în diferite grade de dificultate, pentru a îmbunătăți claritatea și volumul sunetului.

3. Exerciții de întărire a musculaturii limbii

Limba ajută atât la partea de vorbire, cât și la înghițire, astfel că este necesar să vă asigurați că pacientul are un control bun asupra acesteia.

Folosește Oro-Navigatorul sau Z-vibe cu diverse atașamente pentru a exersa mobilitatea limbii. Alte exerciții pot fi și scoaterea și retragerea limbii într-un ritm din ce în ce mai alert.

4. Exerciții de denumire obiecte din imagini

Identificarea obiectelor, acțiunilor sau personajelor din imagini ajută la îmbunătățirea memoriei și a înțelegerii.

Încercați să folosiți imagini corelate cu cuvinte pentru a-l ajuta pe pacient să identifice și să enunțe acele cuvinte.

5. Exerciții de vorbire în propoziții

Odată ce puteți confirma că pacientul nu are probleme în enunțarea cuvintelor, este necesar să treceți la evaluarea și exersarea vorbirii în propoziții. Asta implică să înțeleagă ce cuvinte poate folosi, când să facă pauze de respirat sau cum să-și construiască propoziția.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care terapia logopedică este importantă în recuperarea post AVC. În baza acesteia, pacienții pot avea o tranziție ușoară spre o viață cât mai normală și independentă.