Terapia oral motorie și importanța ei

Primele abilități pe care le deprindem de mici includ abilitatea de a ne hrăni, precum și abilitatea de a comunica. De aceea, atunci când sunt probleme în unul sau mai multe dintre aceste zone, se intervine, de regulă, cu terapie oral motorie, sub îndrumarea unui terapeut logoped. În cele ce urmează vom explora ce presupune acest tip de terapie, când este recomandată și cum ajută aceasta.

Ce este terapia orală motorie?

Practic, vorbirea este compusă din 4 subsisteme: respirația, vocea, rezonanța și mișcările musculare. Atunci când cineva are dificultăți în cel puțin una dintre aceste 4, se intervine cu terapie orală motorie pentru a corecta problemele și a crește calitatea comunicării verbale.

Acest tip de terapie ajută la îmbunătățirea mobilității maxilarului, buzelor, limbii sau obrajilor prin exerciții specifice pentru întărirea mușchilor din aceste zone. Exercițiile pot fi axate pe stimularea procesului de hrănire și înghițire, a procesului de vorbire (pronunția anumitor sunete, precum “R” sau “S”), sau îmbunătățirii aparatului fonoarticulator.

Terapia oral motorie poate fi utilizată atunci când o persoană prezintă:

  • Dificultăți în procesul de hrănire (fie că vorbim despre mestecarea hranei sau despre înghițirea acesteia)
  • Aversiuni alimentare sau tulburări senzoriale orale (precum în cazul unor persoane de pe spectrul autist)
  • Un tonus muscular scăzut în mușchii feței (des întâlnit la persoanele cu Sindromul Down)
  • Tulburări neuromotorii sau paralizie cerebrală

Tehnici din terapia oral motorie pot fi folosite pentru a ajuta la îmbunătățirea pronunției sau articularii cuvintelor, la reducerea simptomelor și disconfortului cauzat de disfagie, la miologia orofacială sau în cazul altor tipuri de fizioterapie.

Când e nevoie de terapie oral motorie?

Terapia oral motorie este utilă în foarte multe cazuri, în special în rândul copiilor, aflați încă într-un stadiu de dezvoltare. Cu toate acestea, există câteva semne care pot semnala faptul că este nevoie de intervenție oral motorie prin intermediul unui logoped. Iată câteva exemple:

  • Atunci când mănâncă, persoana în cauză scapă frecvent bucăți alimente din gură;
  • Există probleme în mestecarea mâncării;
  • Se folosește de limbă pentru a mărunți mâncarea, în loc să folosească dinții și maxilarul;
  • Are probleme în a înghiți mâncarea sau aceasta îi vine înapoi imediat după;
  • Nu reușește să închidă complet gura, în stare de relaxare sau scoate limba, involuntar;
  • Nu reușește să prindă mâncarea în mână (la bebeluși);
  • Are probleme în a bea lichide cu paiul;
  • Există aversiuni față de diverse texturi alimentare.

Pe scurt, oricând observi că ceva nu se întâmplă cum ar trebui, în special în cazul copiilor, este indicat să te adresezi unui logoped pentru o evaluare corectă și un plan de tratament adecvat. De regulă, acest plan va conține exerciții menite să întărească musculatura afectată sau să corecteze mișcări care cauzează probleme. Pentru acest lucru, specialistul poate folosi diverse produse logopedice care să ajute în sporirea rezultatelor dorite.

Instrumente utilizate în terapia oral motorie

Așa cum am menționat mai sus, specialistul este cel care determină ce tipuri de exerciții vor fi folosite, iar acest lucru va fi stabilit prin intermediul unui plan terapeutic personalizat. Terapeutul va opta pentru exerciții și instrumente adresate gurii, buzelor, limbii sau obrajilor, dar și maxilarului. Specialistul poate recomanda și achiziționarea unui instrument Z-Vibe, alături de capete specifice nevoilor de terapie.

  1. Pentru corectarea poziționării limbii sau a buzelor

În acest caz, specialistul poate opta pentru: Fine Tip, Preefer Tip, Oro-Navigator, Tongue Tip, Popette tip sau Spoon Tip.

Fine Tip poate fi utilizat pentru a identifica poziția corectă a limbii pentru articularea anumitor sunete. Pentru a face asta, logopedul va folosi vârful subțire al instrumentului, alături de vibrațiile ușoare ale Z-Vibe, pentru a indica locul în care vârful limbii ar trebui poziționat pentru pronunția corectă a sunetului “R”.

Oro-Navigatorul poate ajuta în cazul exercițiilor de lateralizare a limbii, necesare în cazul mestecării.

  1. Pentru coordonare

În cazul exercițiilor de coordonare, este recomandată utilizarea Bite-n-chew Tip, Tongue Tip, Grabber sau Button Tips.

Tongue Tip, spre exemplu, este ideal pentru demonstrarea și exersarea mișcărilor limbii, întrucât specialistul poate ghida limba pacientului în pozițiile corecte.

Bite Tube Tip, pe de altă parte, este ideal pentru a ajuta în cazul masticării, întrucât acest instrument poate fi umplut cu piure de fructe sau alte creme pentru a-i motiva pe cei mici să exerseze mușcătura. Practic, pacientul va trebui să muste instrumentul, pentru ca recompensa (piureul de fructe) să fie eliberată.

  1. Pentru control motor/forță

În cazul în care este necesară reglarea controlului motor sau a forței, recomandată este utilizarea instrumentelor precum Grabber, Baby Guitar, Pencil Tip, Animal Tip (Cat, Dog, Mouse), Lip Block.

Lip Block permite exersarea băutului de lichide cu ajutorul unui pai, fără ca persoana să pună paiul în gură prea adânc, lucru care i-ar împiedica să realizeze acțiunea în mod corect.

Pencil Tip, pe de altă parte, poate ajuta la controlul motor necesar pentru a scrie sau pentru a prinde în mână creioane sau alte instrumente.

Utilizarea instrumentelor logopedice în terapia orală motorie va aduce rezultate accelerate, însă este important de menționat că aceste instrumente trebuie considerate obiecte de uz personal. Prin urmare, este recomandat ca fiecare pacient să dispună de propriile instrumente recomandate de specialist.