DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR DE MESTECARE

Una dintre primele deprinderi pe care le obținem de mici, este abilitatea de a mesteca mâncarea, pentru a ușura înghițirea acestea. Din acest motiv, trecerea de la o dietă bazată pe lapte matern, la diversificarea alimentară este o etapă foarte importantă din dezvoltarea fiecărui bebeluș. În acest articol, te invităm să afli cum se formează abilitatea de mestecare, câteva sfaturi și produse logopedice folosite de specialiști pentru rezolvarea unor probleme care pot apărea în această etapă.

Formarea mecanismului de mestecare

La naștere, bebelușul se naște cu instinctul de a suge, pentru a se hrăni. Ulterior, pe măsură ce acesta crește, va trebui să învețe procesul de mestecare și înghițire a mâncării solide. Deși poate părea un mecanism instinctual, această activitate este, de fapt, una învățată.
Astfel, în dieta copilului sunt introduse, în primul rând, piureuri foarte fine, urmate de pireuri texturate (legume ușor pasate), iar mai apoi bucăți întregi de alimente.
Actul mestecării implică mișcarea rotativă a alimentelor în cavitatea bucală, cu scopul de a mărunți și umezi alimentele, pentru ca acestea să fie înghițite mai ușor. Iar procesul de înghițire (numit și deglutiție) se desfășoară în trei faze.

  • Faza bucală: suptul, mestecatul și mutatul mâncării înspre gât.
  • Faza faringiană: începutul înghițiturii și împingerea mâncării înspre esofag. Această fază blochează accesul mâncării spre căile respiratorii.
  • Faza esofagiană: înghițirea mâncării și împingerea acesteia spre stomac.

Semne ale unor afecțiuni de deglutiție

În unele cazuri, procesul mestecării și înghițitului nu sunt îndeplinite în totalitate, unii copii experimentând diverse probleme în acceptarea unor texturi alimentare sau în consumul corect al alimentelor. Majoritatea acestor afecțiuni sunt semnalate, în cazul bebelușilor, prin semne precum:

  • Refuzul unor alimente sau texturi alimentare
  • Prezența tusei și a greței în timpul mesei
  • Probleme respiratorii în timpul mesei
  • Probleme în mestecarea mâncării
  • Timp îndelungat pentru servirea mesei
  • Lipsa creșterii în greutate sau a dezvoltării copilului.

Astfel de probleme pot fi create de afecțiuni mai serioase, precum Refluxul Gastro-esofagian, astm, autism, afecțiuni ale sistemului nervos (meningită sau paralizie cerebrală) sau nașterea prematură (subdezvoltarea aparatului respirator și digestiv). Deși aceste simptome pot apărea la copiii cu o dezvoltare normală și sănătoasă, dacă semnele persistă, este recomandat un consult de specialitate care poate ajuta la depistarea timpurie a afecțiunii.

Depistarea și tratamentul afecțiunilor de deglutiție

În cazul în care credeți că bebelușul dumneavoastră prezintă unul sau mai multe simptome dintre cele prezentate mai sus, este recomandat să vizitați un medic și un cabinet logopedic care pot observa tiparele alimentare ale micuțului și pot identifica problema, cu scopul de a o elimina sau minimiza. Pentru a face asta, specialistul în logopedie va încerca să întărească mușchii bucali (limba, obrajii, buzele, gâtul), pentru a ajuta procesul de mestecare și înghițire. Totodată, acesta ar putea folosi produse logopedice, menite să îi ajute pe cei mici să accepte diverse texturi alimentare.

Spre exemplu, logopedul poate folosi instrumentul Z-vibe, alături de Textured Spoon tip, pentru a stimula senzorial micuțul și a-l determina să accepte alimente texturate în locul piurerilor. O altă abordare este folosirea RightBite, pentru a îl învăța pe cel mic dimensiunea corectă pentru o mușcătură.
Durata terapiei poate fi diferită de la un copil la altul și este dependentă și de cooperarea părinților, întrucât este indicată continuarea exercițiilor de mestecare și înghițire și în afara ședințelor de terapie, prin folosirea la fiecare masă a instrumentelor și indicațiilor oferite de terapeut.