Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o data să rămâi fără aer încercând să duci la final o propoziție mai lungă. Ai crede că respirația e un instinct pe care îl avem cu toții și că nu există un mod greșit de a respire, nu-i așa? Inspiri. Expiri. Inspiri din nou și-apoi vorbești. Actul de a inhala și exhala este, de fapt, mai complex și poate afecta felul în care vorbești sau cânți.
De fapt, respirația are două funcții majore în organismul nostru:
1. Schimbul de gaze (oxigen și dioxid de carbon), care întreține toate funcțiile corpului.
2. Instrument pentru actul vorbirii.
Este cea de-a doua funcție despre care vom vorbi mai în detaliu în acest articol.
Cum influențează respirația actul vorbirii?
Pentru a reuși să vorbim, să cântăm sau să emitem orice fel de sunet, este nevoie de aer. În mod evident, acesta îl obținem prin a inhala, însă această acțiune nu este tot. Pentru o pronunție bună a diverselor sunete de care avem nevoie în comunicarea verbală este nevoie să avem un control bun al căilor respiratorii, pentru a putea controla cu precizie momentele în care aerul trebuie ghidat către corzile vocale. Fără aer, practic, corzile vocale nu pot emite sunete.
Partea interesantă e că respirația noastră se schimbă atunci când trebuie să vorbim, față de momentele de repaos. În timpul unui discurs, suntem mai predispuși să inhalăm aer în perioade mai scurte, dar să exhalăm într-o perioadă mai lungă de timp (tragem aer în piept dintr-o dată, pregătindu-ne să vorbim, dar dozăm aerul din plămâni în timpul vorbirii, pentru a asigura o voce clară și echilibrată pe tot parcursul discursului).
Tipuri de respirație
În funcție de tipul de respirație pe care îl practicăm în acel moment, vocea noastră poate să sune mai blândă, dură, fermă sau melodică. Mai exact, o repirație din diafragmă va produce o voce mai fermă, mai puternică și mai joasă, pe când o respirație toracică va produce o voce mai subțire și mai plăpândă. Majoritatea oamenilor repiră din piept, nu din diafragmă. Îți poți dai seama cum respiri analizând zona corpului care se mișcă în timpul respirației. Dacă pieptul tău se extinde și se comprimă în timp ce respiri, faci acest lucru toracic. În schimb, dacă vezi mai degrabă cum se extinde și comprimă gura stomacului, vei știi că respiri din diafragmă. Dacă nu ești sigur de cum ar trebui să fie respirația din diafragmă, poți să îți dai seama întinzându-te pe spate. Atunci când suntem întinși, cu toții respirăm din diafragmă. Pune mâna pe stomac și analizează atent modul în care respiri.
Exerciții de respirație
Există câteva exerciții care pot antrena o respirație corespunzătoare. Iată câteva dintre acestea:
1. Baloane de săpun:
Baloanele de săpun sunt o metodă ușoară și distractivă de a exersa o respirație corespunzătoare. Încearcă să creezi un balon din săpun, cât mai mare, dintr-o singură inhalare. Așteaptă apoi 2 secunde înainte să pregătești următorul balon.
2. Inhalare ritmată:
Păstrarea unui ritm în respirație este un lucru mai dificil de făcut. Acesta ajută însă atunci când avem mult de vorbit, sau chiar de cântat. Inhalarea și exhalarea pe un ritm anume pot ajuta inclusiv în calmarea emoțiilor, pentru că restabilesc un ritm cardiac potrivit activității pe care o faci în acel moment.
3. Breath Builder:
O altă sugestie bună este să îți îmbunătățești respirația prin instrumente logopedice precum Breath Builder, un instrument menit să ajute atât copiii, cât și adulții, să mențină o respirație adecvată. De fapt, acest instrument este unul simplu de utilizat, întrucât tot ceea ce trebuie să faci este să menții o bilă suspendată în aer pentru un interval mai mare de timp, prin introducerea aerului sub bilă, printr-un pai. Beath Builder poate fi folosit cu succes și pentru a îmbunătăți respirația în timpul cântatului.
În cele din urmă, respirația este ceea ce face diferența între un discurs convingător și unul care nu prea convinge. O persoană care reușește să dozeze aerul pentru a comunica tot ceea ce are nevoie să facă, are mai puține șanse să fie întrerupt de către alții și mai multe șanse să își facă cunoscut punctul de vedere.