Hipersalivația sau salivarea excesivă

Saliva e un procs esențial la nivelul gurii, ajutând pe deoparte la procesul de mestecare, iar pe de alta la procesul de irigare și igienizare al întregii guri. Deși normal, în unele situații, salivarea poate deveni excesivă, caz în care aceasta va deveni problematică individului. În acest articol, vom detalia câteva dintre cauzele hipersalivației, rolul salivei, precum și câteva metode de corectare sau prevenție ale acestei afecțiuni. 

Rolul Salivei

  • Ajută la igienizarea gurii și a dinților 
  • Contribuie la înmuierea mâncării solide și la transformarea acesteia în bolul alimentar necesar mestecării și, ulterior, înghițirii. 
  • Are rol antimicrobian, datorită lizozimului din compoziție. Astfel, apără cavitatea bucală de infecții cu streptococi sau stafilococi, și ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor bucale. 
  • Importantă la procesul de digestie chimică, începând procesul de digestie al carbohidraților din alimente.
  • Ajută la lubrifierea limbii și a buzelor.  
  • Facilitează apariția gustului. 
  • Regulează aciditatea din interiorul esofagului. 

Fluxul producției de salivă poate fi diferit, în funcție de mai mulți factori, precum nivelul de hidratare, nevoia de irigare sau datorită alimentației. Spre exemplu, când un om este deshidradat, glandele salivare produc mai puțină salivă, pentru a declanșa senzația de sete. Pe de altă parte, în timpul unei mese, producția de salivă va fi mărită, pentru a ajuta la procesul de masticație, înghițire și digestie. Uneori, se poate ajunge la producerea de salivă în exces, care poate avea mai multe cauze. 

Cauze ale hipersalivației

Procesul de salivare excesivă este normal în perioada de formare al aparatului oral-motor al copiilor. De fapt, între 6 și 18 luni, salivarea excesivă este absolut normală. După această vârstă însă, salivația excesivă poate deveni o problemă care indică o afecțiune medicală. Alteori, deși pare a fi salivare în exces, poate fi vorba, de fapt, de alți factori, precum: 

  • Lipsa de conștientizare în ceea ce privește pierderea salivei în exteriorul cavității bucale;
  • Inabilitatea de a închide corect buzele, rezultând într-o poziție de repaos cu gura întredeschisă;
  • Existența unei afecțiuni sensoriale la nivelul aparatului oro-faringian;
  • Mișcarea anormală la nivelul limbii și a buzelor;
  • Frecvență redusă și dificultate în înghițire (disfagie);
  • Probleme dentale (carii sau malocluzii)
  • Ronțăirea obiectelor (care stimulează producerea salivei);
  • Administrarea anumitor medicamente.

Pentru a evalua care este cauza hipersalivației unui pacient, este nevoie să fie adresate o serie de întrebări legate de:

starea de sănătate generală a individului : Există probleme medicale cunoscute care ar putea cauza asta? Ex. Paralizia Cerebrală sau în cazul infecțiilor acute ale sistemului respirator
– medicamentația administrată individului: Sunt administrate medicamente care ar putea avea ca efect secundar creșterea nivelului de producție al salivei?
istoricul problemelor dentale: Există afecțiuni dentale prezente care ar putea cntribui la salivarea în exces? De exemplu, carii, infecții gingivale
existența problemelor de înghițire: Există dificultate în procesul de mestecare sau înghițire?
abilitatea de comunicare a individului: Există probleme în comunicare din partea pacientului? 

Odată ce cauzele hipersalivației au fost determinate, se poate trece mai departe la tratarea acestora, de către specialiștii relevanți (medic stomatolog, terapeut logoped, medic pediatru și așa mai departe). 

Corectarea procesului de hipersalivație

În ceea ce privește rolul terapiei logopedice în cazul tratamentului non-invaziv, vorbim despre tratarea sau remedierea elementelor care pot duce la agravarea procesului salivar (precum o ocluzie greșită la nivelul buzelor). În acest caz, specialistul va acționa după caz, prin intermediul unui plan de terapie personalizat, uneori incluzând și diverse instrumente logopedice în acest proces. Acesta va avea ca scop întărirea musculaturii la nivelul cavității bucale, pentru a putea controla saliva și înghițirea acesteia. De asemenea, specialistul va putea lucra procesul de mestecare și înghițire a alimentelor, pentru a începe corectarea procesului salivar. 

După caz, logopedul poate sugera și intervenția medicului stomatolog, pentru a rezolva probleme medicale la nivelul gurii, precum cariile, poziționarea greșită a dinților sau lispa acestora. 

În concluzie, atunci când există hipersalivație, în special în cazul copiilor, este important ca acesta să fie evaluat de către specialiști, începând cu medicul pediatru, medicul dentist și specialistul logoped, pentru a determina cauza secrețiilor în exces și pentru a ajuta la remedierea sau eliminarea acesteia. Tratamentul va fi întotdeauna unul personalizat și adaptat nevoilor celui mic și va ajuta la creșterea nivelului de calitate al vieții, precum și la creșterea stimei de sine a micuțului pacient.